KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik.

  • 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 3 porcje )

    * kalafior – 1 szt
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * mielony cynamon – 1 łyżeczka
    * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml
    * woda – ok. 0,5 szkl
    * oliwa – 3 łyżki
    * sól, pieprz, cukier brązowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kounoupidi kapama czyli kalafior po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.

    Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.

    Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować