Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe faszerowane cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować na parze z odrobiną soli. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju smażyć pieczarki, po chwili dodać posiekany szczypiorek, smażyć tak długo, aż odparują całą wodę. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, cukinię smażyć około 4 minuty często mieszając. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać odparowane pieczarki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wymieszać, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Do mieszaniny dodać bułkę tartą, żółty ser starty na drobnych oczkach. Całość wymieszać, z kawałka "ciasta" formować placek na dłoni. Na placek położyć kilka kostek cukinii i formować w kształt kotleta. Gotowe kotlety obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.
Komentarze