Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe faszerowane cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Wegetariańskie kotlety mogą być miłą odmianą w naszej kuchni.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 400 gramów
    - pieczarki: 300 gramów
    - cukinia: 65 gramów
    - żółty ser twardy: 40 gramów
    - bułka tarta lub czerstwa: 2 łyżki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - bułka tarta do obtoczenia: 0.25 szklanki
    - mąka do obtoczenia: 0.25 szklanki
    - olej rzepakowy: 11 łyżek
    - pieprz: 3 szczypty
    - sól do smaku: 5 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe faszerowane cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować na parze z odrobiną soli. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju smażyć pieczarki, po chwili dodać posiekany szczypiorek, smażyć tak długo, aż odparują całą wodę. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, cukinię smażyć około 4 minuty często mieszając. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać odparowane pieczarki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wymieszać, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Do mieszaniny dodać bułkę tartą, żółty ser starty na drobnych oczkach. Całość wymieszać, z kawałka "ciasta" formować placek na dłoni. Na placek położyć kilka kostek cukinii i formować w kształt kotleta. Gotowe kotlety obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować