Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

4.5 (194 ocen)

  • 25 min

Takie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na kotlety :

    700 g ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    1 mała czerwona cebula
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta kurkumy
    kilka płatków chili
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki mąki
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos :

    duża garść suszonych podgrzybków
    1 łyżka masła
    100 ml słodkiej śmietany
    1 łyżeczka mąki
    1 szklanka wody
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę, dodać umyte suszone pokruszone grzyby i gotować do miękkości, około 15-20 minut. Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
    Podawać gorące z listeczkami pietruszki. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować