Kotlety z zielonej soczewicy i ziemniaków

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Kotlety mają bardzo fajną chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie i aksamitne. By nadać im konkretniejszy smak, można do nich dodać jeszcze np. podsmażoną cebulkę, posiekany czosnek lub zioła.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka zielonej soczewicy
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 łyżeczka masła
    1 jajko
    1-2 łyżki mąki żytniej
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z zielonej soczewicy i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, podobnie obrane ziemniaki. Soczewicę duszę widelcem. Ziemniaki mieszam z masłem, również duszę na jednolitą masę i odstawiam do wystygnięcia, po czym łączę je z soczewicą. Dodaję jajko i mąkę żytnią, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję duże kule, po czym spłaszczam je i nadaję im kształt kotletów. Każdy panieruję w bułce tartej i smażę na średnio rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Na chwilę przekładam usmażone kotlety na talerz z papierem, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z sosem czosnkowym i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować