Kotlety z selera, marchewki i brukselki

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W tej postaci jak dziś u mnie są lekkie i delikatne w smaku, ale ten można łatwo zmieniać - będzie do niech pasowało całe mnóstwo przypraw, od ziół począwszy, a skończywszy na wyrazistych, mocnych smakach typu curry, chili, kmin rzymski czy gałka muszkatołowa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 6-8 kotletów:
    2 marchewki
    0,5 niewielkiego selera
    2 niewielkie pietruszki
    1 cebula
    10 brukselek
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    kilka łyżek bułki tartej
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z selera, marchewki i brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x1pcv0 1. Przygotowanie:
    Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i cebuli gotuję do miękkości, jak na sałatkę (można wykorzystać warzywa z rosołu). Po obraniu ścieram wszystkie na grubej tarce, przekładam do miski. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję ją do warzyw. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku,a także 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na 5 minut. Następnie formuję kotlety, panieruję je lekko w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ziemniakami i podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować