Kotlety z mięsa i kaszy

4.51 (190 ocen)

  • 15 min

Tani i pyszny pomysł na obiad. W tej potrawie kaszę zjada nawet mój syn, który zwykle nie chce jej jeść.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag gotowanego mięsa (najlepiej z rosołu, ale może być dowolne)
    2 woreczki po 100g kaszy jęczmiennej (może być z warzywami)
    2 jaja
    1 cebula
    1/2 szklanki bułki tartej
    olej do smażenia
    przyprawy:
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do kotletów mielonych
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z mięsa i kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z miesa i kaszy2 1. Kaszę ugotować w posolonej wodzie i wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Do zmielonego mięsa dodać kaszę, jaja i zeszkloną cebulę, przyprawić przyprawą uniwersalną i przyprawą do kotletów i całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować kotlety i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
  • Kotlety z mięsa i kaszy3 2. Z masy formować kotlety i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką.

Porady

Dla wzbogacenia smaku możemy użyć kaszy z warzywami lub dodać drobno pokrojone warzywa z rosołu lub posiekaną zieleninę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować