Kotlety z makaronem

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Kotlety na początku miały być makaronem z brokułem, ale przypadek chciał inaczej. Powstały niespodziwanie kotlety, które naprawdę są pyszne!

  • 5 min

Składniki:

  • Makaron - 200 gram (u mnie świderki)
    Brokuł mrożony- 150 gram
    ser żółty starty 100 gram
    czosnek - 2 ząbki
    sól, pieprz do smaku
    jajko - 1 sztuka
    bułka tarta -1szklanka
    olej - 2 łyżki
    masło - 2 łyżki
    śmietana - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka. Następnie brokuł miksujemy w melakserze/rozdrabniaczu, jednak nie doprowadzamy do tego, aby zrobiła się papka. Zmiksowany brokuł wkładamy do makaronu, dodajemy masło, podgrzewamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Następnie dodajemy śmietanę, chwile mieszamy aby składniki się połączyły - studzimy!. To ważne, aby baza na kotlety była ostudzona, gdyż ser który będziemy dodawać rozpuści się gdy będzie ciepła.
    Do ostudzonej bazy dodajemy jajko, start żółty ser, całość mieszamy do momentu, aż połączą się składniki. Łyżką stołową nabieramy porcje "ciasta makaronowego" formujemy w dłoniach kotlety, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować