Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sześć jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.
2.Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Razem z ugotowanymi jajkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub ścieramy na tarce o drobnych
oczkach. Jeśli używamy kostek „Smażonej cebulki”, wkruszamy je do zmielonej masy jajecznej.
3.Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, dodajemy 1/4 pęczka szczypiorku, 2 surowe jajka
i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dodać trochę mąki lub bułki tartej.
4.Z masy jajecznej formujemy owalne kotleciki. Delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na
złoty kolor. Kotleciki jajeczne podajemy z dowolną surówką i np. kaszą gryczaną lub ryżem, jak kto woli.
Komentarze