Kotlety z jajecznicy to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Można je podawać na sucho, lub z sosem. Na moim stole zagościły w towarzystwie pomidorów. Ten sposób na kotlety zostanie u mnie na dłużej
Kotlety z jajecznicy w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety:
1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, połowę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez około minutę, aż się „zeszkli”, dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy kolejną minutę. Do zawartości patelni dolewamy 5 rozkłóconych jaj. Smażymy, mieszając, do czasu, aż jajka dobrze się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do miski przerzucamy wystudzoną jajecznicę, dodajemy resztę pokrojonej cebuli, 1/4 szklanki bułki tartej i pozostałe jajo. Mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej konsystencji. Gdy będzie za rzadka – dosypujemy bułkę tartą, gdy zbyt gęsta – dodajemy jajo.
3. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
2.Sos pomidorowy:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju, jak w przypadku kotletów. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze minutę.
2. Do zawartości patelni dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
3. Gdy pomidory się zaczną rozpadać, mieszamy dokładnie sos i wrzucamy do niego wcześniej usmażone kotlety. Dusimy pod przykryciem jeszcze parę minut, aby kotlety nabrały pomidorowego aromatu.
Komentarze