Kotlety z kaszy jęczmiennej w sosie pieczarkowym z serową niespodzianka z buraczkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowe i smaczne rozwiązanie na piątkowy obiad, również dla fanów wegetariańskiej kuchni.

  • 45 min

Składniki:

  • Kotlety:
    szklanka kaszy jęczmiennej
    jajko
    szczypiorek
    bułka tarta
    mąka kukurydziana
    papryka słodka
    pieprz
    sól
    czosnek granulowany
    olej
    Sos:
    0.5 kg pieczarek
    cebula
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa
    mąka
    śmietana 18%
    liść laurowy
    ziele angielskie
    Buraczki:
    6 buraków
    1 jabłko
    sok z cytryny
    cebula
    śmietana 18%
    cukier
    pieprz, sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kaszy jęczmiennej w sosie pieczarkowym z serową niespodzianka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.
  • image-23cq1ii 3. Następnie dodać przyprawy,jajko,szczypiorek,bułkę tartą i mąkę kukurydzianą, aż otrzymamy zwartą masę.
  • image-0q2o82a 4. Formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i spłaszczając je delikatnie. Kotlety podpiekamy na oleju.
  • image-0ng7nne 5. Kroimy cebulkę z kostkę, a następnie podpiekamy ją z odrobiną oleju, gdy jest zrumieniona dodajemy pieczarki. Podpiekamy dodając sól i pieprz a następnie zalewamy wodą, aż do przykrycia składników. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz kostkę rosołową.
  • image-22k26e4 6. Całość dusimy na małym ogniu. Gdy pieczarki są już miękkie dodajemy czosnek granulowany i zagęszczamy sos, mąką wymieszaną z wodą. Zagotowujemy,zdejmujemy z palnika dodajemy śmietanę.
  • image-13gpqgj 7. Ugotowane wcześniej buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Obieramy jabłko, ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do buraczków.
  • image-1v7la20 8. Do podpieczonej cebuli dodajemy starte buraki z jabłkiem. Całość podpiekamy z odrobiną soku z cytryny, cukru, soli, pieprzu. Na koniec dodajemy śmietanę. GOTOWE. Życzę Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować