Kotlety z kaszy bulgur

0 (0 ocen)

Nietypowy ale smaczny i zdrowy obiad czyli kotlety z kaszy bulgur. Dbający o dietę mogą boczek pominąć.

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur
    250 g pieczarek
    1 cebula
    250 g wędzonego boczku
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 żółtej papryki
    2 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 duże jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    olej do smażenia'
    bułka tarta do obtaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w sporej ilości lekko osolonej wody i odcedzić na sicie.
    Boczek, cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż wszystko będzie miękkie i usmażone.
    W razie konieczności dodać odrobinkę oleju.
    W międzyczasie dodać zieleninę oraz czosnek i sól a także pieprz.
    Chwilkę smażyć i wyłączyć ogień, wystudzić.
  • 2. Kaszę przełożyć do garnka lub miski, dodać podsmażone składniki, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać masę.
    Gdyby była za bardzo sypka dodać troszkę bułki tartej i w miarę konieczności jeszcze doprawić.
    Na patelni rozgrzać okej.
    Brać porcje masy ( ja używałam sporej łyżki do lodów ) formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej.
    Kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza Papryka Pieczarki Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować