Nietypowy ale smaczny i zdrowy obiad czyli kotlety z kaszy bulgur. Dbający o dietę mogą boczek pominąć.
Składniki:
250 g kaszy bulgur
250 g pieczarek
1 cebula
250 g wędzonego boczku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 duże jajka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia'
bułka tarta do obtaczania
Kotlety z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w sporej ilości lekko osolonej wody i odcedzić na sicie.
Boczek, cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż wszystko będzie miękkie i usmażone.
W razie konieczności dodać odrobinkę oleju.
W międzyczasie dodać zieleninę oraz czosnek i sól a także pieprz.
Chwilkę smażyć i wyłączyć ogień, wystudzić.
2.Kaszę przełożyć do garnka lub miski, dodać podsmażone składniki, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać masę.
Gdyby była za bardzo sypka dodać troszkę bułki tartej i w miarę konieczności jeszcze doprawić.
Na patelni rozgrzać okej.
Brać porcje masy ( ja używałam sporej łyżki do lodów ) formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco.
Komentarze