Kotlety z karkówki w pestkach słonecznika

0 (0 ocen)

Smakowite kotlety z chrupiącą panierką.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    50g łuskanego słonecznika
    4 łyżeczki keczupu
    2 ząbki czosnku
    papryka mielona ostra
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1-2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Kotlety z karkówki w pestkach słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety z karkówki 1. Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij tłuczkiem.
  • karkówkę posmaruj marynatą 2. Przygotuj marynatę: keczup wymieszaj z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz mieloną papryką. Mieszanką posmaruj kotlety i odstaw do lodówki na godzinę.
  • 3. Bułkę tartą wymieszaj z pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jajka roztrzep w misce. Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej ze słonecznikiem. Panierkę dociśnij.
  • 4. Na rozgrzany olej kładź kotlety i smaż na rumiano z obu stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy