Kotlety z kapusty pekińskiej

4.48 (179 ocen)

  • 40 min

Zostało mi pół kapusty pekińskiej do wykorzystania. Przerobiłam ją więc na delikatne, smaczne kotleciki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
    2 niewielkie cebule
    2 ząbki czosnku
    3 średnie ziemniaki
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    suszone: majeranek, tymianek
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po czym duszę lub przeciskam przez praskę. Kapustę siekam drobno, przekładam do miski, leciutko oprószam solą i gniotę przez chwilę w dłoniach, by zmiękła. Odstawiam ją na 10 minut. W tym czasie podsmażam do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. gotową przekładam do kapusty razem z ziemniakami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszam do połączenia, dodaję jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masa będzie dość miękka, ale klejąca. Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej, po czym smażę na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Przewracam je ostrożnie za pomocą drewnianej łopatki. Usmażone (ok. 3 minuty z każdej strony) przekładam na chwilę na papier do odsączenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować