Kotlety z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po czym duszę lub przeciskam przez praskę. Kapustę siekam drobno, przekładam do miski, leciutko oprószam solą i gniotę przez chwilę w dłoniach, by zmiękła. Odstawiam ją na 10 minut. W tym czasie podsmażam do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. gotową przekładam do kapusty razem z ziemniakami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszam do połączenia, dodaję jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masa będzie dość miękka, ale klejąca. Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej, po czym smażę na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Przewracam je ostrożnie za pomocą drewnianej łopatki. Usmażone (ok. 3 minuty z każdej strony) przekładam na chwilę na papier do odsączenia.
Komentarze