Kotlety z kalarepy

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Kalarepa zawiera bardzo ważne dla naszego organizmu wartości odżywcze np. magnez , potas , wapń czy też żelazo , niestety świeża jest dostępna krótki okres czasu , więc teraz gdy mamy jej pod dostatkiem , możemy wykombinować z niej najróżniejsze ciekawe, pyszne i zdrowe potrawy :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kalarepy
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1/2 szklanki mąki
    2 łyżki masła
    1 łyżka suszonego kopru i ziół prowansalskich
    1 łyżeczka pieprzu i chili
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepa 1. Kalarepy oczyścić z korzonków i zdrewniałych części. Gotować ok. 7 min by były pół miękkie ( sprawdzając miękkość widelcem)
  • kalarepa 2. Ugotowane przelać zimną wodą, pokroić w plastry ( ok 2 cm)
  • jajko 3. Jajko roztrzepać z ziołami prowansalskimi i koperkiem.
  • bułka tarta 4. Bułkę tartą wymieszać z mąką , pieprzem i chili
  • kotlety z kalarepy 5. Na patelni rozgrzać masło , obtaczać kalarepę w jaku i bułce tartej , smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno , jako dodatek do chleba lub młodych ziemniaczków z koprem np. na piątkowy obiad. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować