kotlety w cebulowo-serowej panierce

0 (0 ocen)

Soczyste kotlety z szynki w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • 5-6 plastrów surowej szynki wieprzowej lub wołowej
    sól
    pieprz

    panierka;
    suszona bułka wrocławska, najlepiej bez skórki
    szalotka
    10 dag startego parmezanu lub grana padano
    natka pietruszki

    2-3 jajka

    sklarowane masło do smażenia

    masło ziołowe do podania

Kotlety w cebulowo-serowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z szynki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przy rozbijaniu mięsa dobrze jest użyć foli spożywczej.
  • 2. Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem.
  • w malakserze umieszczamy składniki panierki 3. W malakserze kruszymy bułkę wrocławską. Następnie dodajemy pokrojoną szalotkę, starty parmezan i grubo posiekaną pietruszkę. Miksujemy jeszcze chwilę.
  • gotowa panierka 4. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i panierce. Ja panierowałam 2 razy.
  • 5. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.
  • 6. Podajemy z wiórkiem masła ziołowego na wierzchu i ulubioną surówką oraz ziemniakami.

Porady

Przepis na domowe masło ziołowe można znaleźć w tym przepisie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grillowane-steki-z-tunczyka-podane-z-odmlodzonymi-ziemniaczk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy