Bardzo delikatne w smaku - siekane kotlety z sarny.
Składniki:
około pół kg mięsa z sarny np. łopatka, szynki
około 4 łyżki bułki pszennej (namoczonej, a następnie odciśniętej)
płaska łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
średnia cebula
opcjonalnie jajko
sól morska i pieprz kolorowy
masło sklarowane lub smalec z dzika
opcjonalnie po kostce sera np. oscypka lub koziego
Kotlety siekane z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z musztardą. Odstawiamy na dobę do lodówki by skruszało.
2.Sarninę drobno siekamy nożem. Mięso jest gotowe, gdy zaczyna kleić się do noża.
3.Cebulę obieramy i drobno siekamy.
4.Bułkę rozgniatamy w dłoni. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
5.Formujemy kotlety do środka można dodać kostkę sera. Uformowane kotlety powinny być miękkie i trochę lepkie. Jeśli jednak za bardzo się lepią, lekko panierujemy w bułce tartej.
Komentarze