kotlety siekane z sarny

4.51 (166 ocen)

Bardzo delikatne w smaku - siekane kotlety z sarny.

Składniki:

  • około pół kg mięsa z sarny np. łopatka, szynki
    około 4 łyżki bułki pszennej (namoczonej, a następnie odciśniętej)
    płaska łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
    średnia cebula
    opcjonalnie jajko
    sól morska i pieprz kolorowy
    masło sklarowane lub smalec z dzika

    opcjonalnie po kostce sera np. oscypka lub koziego
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety siekane z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z musztardą. Odstawiamy na dobę do lodówki by skruszało.
  • 2. Sarninę drobno siekamy nożem. Mięso jest gotowe, gdy zaczyna kleić się do noża.
  • 3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • 4. Bułkę rozgniatamy w dłoni. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
  • 5. Formujemy kotlety do środka można dodać kostkę sera. Uformowane kotlety powinny być miękkie i trochę lepkie. Jeśli jednak za bardzo się lepią, lekko panierujemy w bułce tartej.
  • 6. Kotlety smażymy na złotobrązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kotlety

To może cię zainteresować