SCHAB W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    5 kotletów schabowych
    2 ząbki czosnku
    świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek, odrobina mięty
    1 jajko
    sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
    olej do smażenia
    ZIEMNIAKI :
    1 kg młodych ziemniaków
    pęczek kolorowych rzodkiewek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i rzodkiewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tnxg76 1. PRZYGOTOWANIE :
    Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając.
    Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach.
    Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem.
    Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Schab Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować