Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
5 kotletów schabowych
2 ząbki czosnku
świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek, odrobina mięty
1 jajko
sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
olej do smażenia
ZIEMNIAKI :
1 kg młodych ziemniaków
pęczek kolorowych rzodkiewek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej
Schab w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami i rzodkiewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając.
Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach.
Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem.
Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka.
Smacznego.
Komentarze