idealny obiadek na piątek a kotleciki są pulchniutkie i bardzo smaczne
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, na rozgrzanym oleju. Wystudzić.
2 surowe jajka
6 łyżek kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
Sok z połowy cytryny
Posiekany koperek
Pieprz kolorowy i cytrynowy
Sól lub przyprawa uniwersalna
Kotlety rybne z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę i osączoną bułkę.
Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano. Dopiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Podać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze