Kotlety rybne w sosie śmietanowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Filety zemleć, dodać ostudzoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy i tyle bułki tartej ( u mnie ok. 6-8 łyżek), by móc uformować kotlety. Formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki podsmażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać przez około 10-15 minut.Kotleciki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
2.Kostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sos gotowy.
Kotleciki z sosem śmietanowo- koperkowym podajemy z ryżem. Jako surówka świetnie nadaje się ogórek małosolny. Życzę smacznego.
Komentarze