kotlety rybne w sosie śmietanowo- koperkowym

4.46 (150 ocen)

Moja propozycja na danie rybne. Kotlety znakomicie smakują z sosem śmietanowo- koperkowym.

Składniki:

  • - 4 filety mrożone z mintaja lub innej ryby
    - 1 cebula
    - garść posiekanego szczypiorku
    - pół łyżeczki ziół prowansalskich
    - pół łyżeczki przyprawy do ryb
    - pieprz
    - bułka tarta
    SOS:
    - 2 szklanki wrzątku
    - 1 kostka rosołowa
    - 1/2 szklanki śmietany 12 %
    - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - garść siekanego koperku
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety rybne w sosie śmietanowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Filety zemleć, dodać ostudzoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy i tyle bułki tartej ( u mnie ok. 6-8 łyżek), by móc uformować kotlety. Formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki podsmażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać przez około 10-15 minut.Kotleciki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
  • 2. Kostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sos gotowy.
    Kotleciki z sosem śmietanowo- koperkowym podajemy z ryżem. Jako surówka świetnie nadaje się ogórek małosolny. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować