kotlety rybne w sosie śmietanowo- koperkowym

4.46 (150 ocen)

Moja propozycja na danie rybne. Kotlety znakomicie smakują z sosem śmietanowo- koperkowym.

Składniki:

  • - 4 filety mrożone z mintaja lub innej ryby
    - 1 cebula
    - garść posiekanego szczypiorku
    - pół łyżeczki ziół prowansalskich
    - pół łyżeczki przyprawy do ryb
    - pieprz
    - bułka tarta
    SOS:
    - 2 szklanki wrzątku
    - 1 kostka rosołowa
    - 1/2 szklanki śmietany 12 %
    - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - garść siekanego koperku
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety rybne w sosie śmietanowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Filety zemleć, dodać ostudzoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy i tyle bułki tartej ( u mnie ok. 6-8 łyżek), by móc uformować kotlety. Formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki podsmażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać przez około 10-15 minut.Kotleciki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
  • 2. Kostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sos gotowy.
    Kotleciki z sosem śmietanowo- koperkowym podajemy z ryżem. Jako surówka świetnie nadaje się ogórek małosolny. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować