Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami

4.49 (189 ocen)

Pomysł na pyszne, bezglutenowe kotlety z pieczarek i marchewki, z dodatkiem pokrzywy, lubczyku i czosnku. Nawet kuchnia wymagająca skupienia ogromnej uwagi na składnikach potraw może być pożywna i ciekawa pod względem smaku.

Składniki:

  • Kotlety:
    500 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża marchewka (250g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek pokrzywy
    1 pęczek lubczyku
    4 jajka
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami 1. Pieczarki posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Marchewkę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę. Czosnek, pokrzywę i lubczyk posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Wsypać kminek, pieprz cayenne, przyprawy do smaku.
  • Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami 2. Wbić jajka, wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
  • Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami 3. Na patelni rozgrzać olej. Z przygotowanej masy uformować nieduże kotlety.
  • Kotlety pieczarkowo-marchewkowe z ziołami 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 18 średniej wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować