Kotlety pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę złocimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą grzybową i pieprzem.
2.Bułki moczymy w mleku. W malakserze miksujemy uduszone grzyby, natkę pietruszki i odciśnięte bułki.
3.Masę przekładamy do miski. Do masy dodajemy jajka i złote siemię lniane. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą grzybową i pieprzem.
4.Masę nabieramy łyżką.
5.Przekładamy na talerz z bułką tartą, obsypujemy masę ze wszystkich stron bułką tartą, aby nie kleiła się do dłoni.
6.W dłoniach formujemy owalne kotlety. Smażymy je na klarowanym maśle lub oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, by osączyć je z tłuszczu.
Porady
Zamiast pieczarek możemy użyć mieszanych grzybów leśnych.
Komentarze