kotlety pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Wyglądem do złudzenia przypominają tradycyjne mielone, jednak ich mocno grzybowy smak zdradza, że nie są wykonane z mięsa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 cebule
    2 łyżki masła
    600 g pieczarek lub grzybów leśnych
    2 bułki
    100ml mleka
    2 jajka
    sól grzybowa
    pieprz
    natka pietruszki
    2-3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
    bułka tarta
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pl2ynb 1. Cebulę złocimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą grzybową i pieprzem.
  • image-0913ea6 2. Bułki moczymy w mleku. W malakserze miksujemy uduszone grzyby, natkę pietruszki i odciśnięte bułki.
  • image-1fin67l 3. Masę przekładamy do miski. Do masy dodajemy jajka i złote siemię lniane. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą grzybową i pieprzem.
  • image-162gypb 4. Masę nabieramy łyżką.
  • image-0rtg3wn 5. Przekładamy na talerz z bułką tartą, obsypujemy masę ze wszystkich stron bułką tartą, aby nie kleiła się do dłoni.
  • image-12opsvc 6. W dłoniach formujemy owalne kotlety. Smażymy je na klarowanym maśle lub oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, by osączyć je z tłuszczu.

Porady

Zamiast pieczarek możemy użyć mieszanych grzybów leśnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować