Kotlety jaśminowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatne i smakowite kotlety z ryżu jaśminowego, które będą świetnym rozwiązaniem na bezmięsny i pożywny obiad. Kotlety doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub świeżą surówką. Danie przeznaczone także dla osób nie tolerujących glutenu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g ryżu jaśminowego
    - 1 litr bulionu
    - 1 cebula biała
    - 1 jajko
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 0,5 łyżeczki rozmarynu
    - plaster masła
    - 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej
    - szczypta kurkumy
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy do smażenia

    PANIERKA
    - bułka tarta bezglutenowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety jaśminowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż jaśminowy płuczemy i moczymy około 10 minut w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem rozmarynu. Ryż gotujemy go około 13 - 15 minut, odcedzamy i studzimy.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na maśle i dodajemy ją do ryżu wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, kurkumą i bułką tartą (dodajemy około 3 łyżek, ale najlepiej zobaczyć czy masa nie jest zbyt rzadka) - dokładnie mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
  • 3. Kotlety jaśminowe smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podajemy jako samodzielnie danie z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu. Życzę smacznego! :)

Porady

* Osoby nie będące na diecie bezglutenowej śmiało mogą użyć zwykłej bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować