Kotlety jaglane z grillowaną sałatą rzymską - Millet cutlets and grilled romaine lettuce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie tylko wegetarianie się ucieszą z tego dania, jest ono bowiem wyjątkowo smaczne, a nawet wykwintne. Lekka słodycz kotletów jaglanych z delikatną, pikantną nutką chili przełamana smakiem cytrynowego sosu winegret i sałaty rzymskiej. To danie można jeść nawet na zimno a i tak jest pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    1 jabłko
    1/2 kopru rzymskiego /fenkułu/
    1 cebula dymka
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka potartego parmezanu lub innego twardego sera
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól, pieprz i mielone chili do smaku
    bułka tarta do obtaczania, około 2 łyżki

    Grillowana sałata rzymska

    Składniki:
    2-3 małe sałaty rzymskie
    sos: sok z 2 cytryn, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, odrobina soli, łyżka oliwy - wszystkie składniki dobrze wymieszaj

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety jaglane z grillowaną sałatą rzymską - millet cutlets and grilled romaine lettuce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak ugotować kaszę jaglaną czytaj w poście: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/12/sniadanie-z-kasza-jaglana-breakfast-of.html
    -pokrój seler, cebulę i obrane jabłko w drobną kostkę
    - na patelnię dodaj łyżkę oliwy, pokrojone warzywa i jabłko, dodaj sól, pieprz, odrobinę chili i duś pod przykryciem około 10 min.
    - odstaw z ognia, dodaj ugotowaną kaszę, pietruszkę, bułkę tartą i ser, wymieszaj, dodaj jajko, wymieszaj i dopraw do smaku
    - z masy formuj małe kotleciki, lekko obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju
    - po usmażeniu kotlety wykładaj na papierowy ręcznik

    -oczyść sałatę i przekrój na połowę
    - lekko natrzyj oliwą patelnię grillową /najlepiej spryskaj/
    - ułóż sałatę na patelni i grilluj z każdej strony po 2-3 min.
    - polej jeszcze ciepłą sałatę sosem winegret

Porady

-kaszę warto ugotować wcześniej - kiedy dodajesz bułkę tartą do masy warto odczekać 10 min. aż trochę wchłonie wilgoć i napęcznieje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować