Kotlety grzybowe z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna propozycja jarskiego dania na obiad lub przystawkę. Z sosem jogurtowo- czosnkowym stanowią idealną całość.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    1 średnia obrana cebula, ok. 100 g
    3 jajka na twardo
    2 jajka surowe
    1 większa bułka pszenna, ok. 80 g
    50 g orzechów włoskich
    ok. 4- 5 łyżek bułki tartej
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    mleko do namaczania bułki
    płatki owsiane "górskie"- do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety grzybowe z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane pieczarki 1. Pieczarki obieramy. Myjemy.
    Mielimy w maszynce do mięsa.
  • namoczona w mleku bułka 2. Bułkę namaczamy w mleku. Odciskamy.
  • orzechy włoskie 3. Mielimy także obrane orzechy włoskie.
  • zmielone składniki na grzybowe kotlety plus żółtka 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy żółtka.
  • pokrojone jajka 5. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, studzimy. Kroimy w kostkę.
  • składniki na kotlety grzybowe 6. Jajka dodajemy do pozostałych składników.
  • ubita piana z białek 7. Z białek ubijamy sztywna pianę.
  • doprawianie masy grzybowej na kotlety 8. Wszystkie składniki na kotlety delikatnie łączymy z pianą. Doprawiamy do smaku.
  • smażenie kotletów grzybowych 9. Z masy grzybowej formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w płatkach owsianych.
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Smażymy kotlety partiami.
  • smażenie kotletów grzybowych 10. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano.
  • kotlety grzybowe z sosem jogurtowo- czosnkowym 11. Kotlety przekładamy na talerz.
    Podajemy na gorąco jako samodzielne danie z sosem jogurtowo- czosnkowym. Albo jako dodatek do ziemniaków i dowolnej surówki.
  • kotlety grzybowe 12. Smacznego :)

Porady

Zamiast pieczarek możemy użyć grzybów świeżych lub suszonych. Możemy zmielić surowe grzyby lub podsmażone razem z cebulą. Zamiast w mleku bułkę możemy namoczyć w śmietanie. Konsystencja masy grzybowej nie powinna być zbyt rzadka, ale taka, aby można formować kotlety. W razie konieczności dosypujemy stopniowo bułki tartej. Kotlety możemy także smażyć na maśle klarowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Orzechy Pieczarki Płatki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować