Są pyszne! Doskonałe z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, czy pokruszonym twarogiem na piątkowy obiad. Mogą po nie sięgać nie tylko wegetarianie i osoby na diecie - są naprawdę sycące!
Kotlety gryczano-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według przepisu na opakowaniu, odstawiamy i studzimy.
2.Pieczarki oczyszczamy, cebulę obieramy.
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość (1-2 łyżeczki) oleju i podsmażamy na nim cebulę (ok. 1 minuty), a później dodajemy pieczarki. podlewamy kilkoma łyżkami wody i podsmażamy do momentu zrumienienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
3.Podsmażone pieczarki dodajemy do kaszy, łączymy i dodajemy resztę składników - ocet balsamiczny, mąkę i białko - mieszamy na jednolitą dość gęstą masę. Odstawiamy na kilka minut.
4.Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy po ok. 3 łyżki ciasta i formujemy placuszki, które smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku,
Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym albo twarogiem.
Komentarze