Drugie wcielenie mięsa rosołowego, które po obraniu często ląduje u mnie w zamrażarce. Z dodatkiem surowej piersi kurczaka i pieczarkami nie są suche i rozpływają się w ustach.
Składniki:
700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "porosołowego")
1 większa pierś z kurczaka
300g pieczarek
1 łyżka masła
1 czerwona cebula
1 kajzerka
100g sera żółtego w kawałku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej do farszu + do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Kotlety drobiowe z gotowanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, a następnie zmielić wraz z mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami i sosem- u mnie najczęściej koperkowym.
Komentarze