Gołąbki mięsne bez zawijania z białą kapustą

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Smaczne syte, gorące danie na co dzień i od święta. Posmakowało bardzo moim domownikom, dlatego robię je chętnie.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty białej
    1/2 kg mięsa wołowo- wieprzowego
    1 większa cebula
    2 jajka
    20 dag ryżu
    1 duży ząbek czosnku
    4 łyżki kaszy manny
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    mąka, śmietana kwaśna- do sosu
    masło do smażenia
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    bułka tarta do obtaczania





Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Gołąbki

Gołąbki mięsne bez zawijania z białą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młoda kapusta biała 1. Białą surową kapustę drobno szatkujemy, solimy. Odstawiamy do zmięknienia na ok. 1 godz. Odciskamy wówczas z soku.
  • ugotowany ryż 2. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
  • cebula i czosnek 3. Mięso wołowo- wieprzowe mielimy.
    Na maśle przesmażamy lekko posiekaną cebulkę.
    Czosnek miażdżymy w prasce.
  • składniki na gołąbki bez zawijania 4. Wszystkie składniki łączymy razem, tj: kapustę, ryż, mięso, czosnek, cebulę. Wsypujemy kaszę mannę. Wbijamy całe jajka. Wyrabiamy krótko.
    Przyprawiamy do smaku.
  • formowanie kotletów i panierowanie w bułce 5. Formujemy większe kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
  • duszenie kotletów w rondlu 6. W rondlu do 5 szklanek wody dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
    Przekładamy kotlety i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godz.
    Pod koniec duszenia sos doprawiamy pieprzem, solą, podbijamy lekko maką ze śmietaną.
  • gołąbki bez zawijania 7. Kotlety a' la gołąbki podajemy na gorąco z wytworzonym sosem oraz pieczywem.
  • gołąbki bez zawijania mięsne 8. Smacznego życzę :)

Porady

Nie przesadzajmy z przyprawami, ponieważ sos podczas duszenia wyrazistego smaku doda. Konsystencję korygujemy kaszą manną. Najlepiej wsypywać ją stopniowo. Masa na kotlety nie może być zbyt luźna, bo rozsypie się podczas smażenia i duszenia. Kotlety smakują równie dobrze odgrzane. Aby łatwo formować kotleciki moczymy dłonie w zimnej wodzie. Z tej porcji wychodzi wiele sztuk, zatem doskonały to przepis na przyjęcia lub większe uroczystości rodzinne. Sos pomidorowy możemy zastąpić innym, np chrzanowym lub musztardowym. To syte danie na jesienne i zimowe chłodne dni. Kotlety- gołąbki można zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kapusta biała Kasza manna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować