Kotlety owsiane nadziewane kapustą z sosem grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa z płatków owsianych. Zagotować wodę(można dodać dwie kostki mięsne),wrzucić płatki ,rozkleić ciągle mieszając przez ok. 5-7 min. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać do płatków, wymieszać. Masę wystudzić. Następnie dodać- jaja,sól,pieprz, dobrze wyrobić masę.
2.Nadzienie. Kapustę kiszoną jeśli jest za kwaśna to opłukać. Przełożyć do miseczki, dodać szczypiorek i olej doprawić do smaku pieprzem ziołowym.
3.Z masy owsianej formować kotleciki,rozpłaszczyć w dłoniach.Na środek kłaść nadzienie z kiszonej kapusty i bardzo dokładnie zlepiać kotleciki, obtaczać w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
4.Zrobić sos grzybowy.Na rozgrzanym oleju podsmażyć grzyby ok.30 min. Nie dolewać wody ponieważ wytworzy się sama z grzybów. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju, oddzielnie.Dodać do grzybów. Dusić razem jeszcze ok.20 min. Śmietanę wymieszać z mąką i szczyptą przyprawy warzywnej, dodać do grzybów,wymieszać.Podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili gdy sos zgęstnieje.Doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną zieleniną.Gotowym sosem polać kotleciki.
Komentarze