KOTLETY MIELONE Z SEREM PLEŚNIOWYM I CYTRYNOWYM SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

sycący obiad, który można bardzo szybko przygotować

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki – 600 g
    kasza jęczmienna, ugotowana – 200 g
    ser pleśniowy – 120 g
    natka pietruszki, posiekana – 2 łyżki
    czosnek – 2 ząbki
    cebulka – 1 szt.
    płatki kukurydziane – 4 łyżki
    SZPINAK
    świeży szpinak – 150 g
    czosnek – 2 ząbki
    sól, pieprz
    cytryna – 1 szt.
    olej do smażenia

Kotlety mielone z serem pleśniowym i cytrynowym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną ugotowaną zgodnie z przypisem na opakowaniu studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz drobno posiekaną cebulę. Całość mieszamy i formujemy niewielkie placki. Na środek nakładamy kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy otartą skórką z cytryny.

Porady

Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ulubiony ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy