Kotlety mielone z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Miękkie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Mięso, cebulę i marchew połączyć dodać jajko i bułke tartą, sól, pieprz. Wyrobić mięso aż będzie odchodzić od ręki. Formować małe placuszki a na środek położyć łyżeczkę buraczków "zlepić" tak by buraczki były w środku. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak tradycyjne mielone.
Porady
Gdy niemam czerstwej bułki do kotletów to zalewam bułke tartą wodą żeby wyszła podobna do bułki czerstwej namoczonej. Do mięsa mielonego dodaje trochę wody wtedy nie są twarde po usmażeniu.
Komentarze