Pyszne i soczyste kotlety mielone wzbogacone aromatem świeżego szczypiorku. Najsmaczniejsze są gorące, prosto z patelni, ale świetnie także smakują na zimno na kanapce.
40 min
Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
-1 duży pęczek świeżego szczypiorku
-1 czubata łyżka musztardy
-1 łyżka bułki tartej+do obtoczenia
-1 jajko
-1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
-duża szczypta pieprzu
-olej do smażenia
Kotlety mielone z musztardą i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, musztardę, 1 łyżkę tartej bułki, przyprawę uniwersalną, pieprz oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy na jednolitą masę.
2.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po ok 7-8 minut z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Komentarze