Miła odmiana od tradycyjnych. Delikatny śmietankowy środek oraz towarzystwo papryki sprawiają, że smakują niepowtarzalnie.
30 min
Składniki:
około 0,5 kg łopatki wieprzowej
1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka
1 jajo
pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula
3 ząbki czosnku
około 80 gramów mozzarelli ( użyłam takiej w postaci małych kuleczek)
sól, pieprz, ostra papryka
Kotlety mielone z mozzarellą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę mielimy na średnich oczkach razem z kajzerką, dodajemy jajo, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie na jednolitą masę.
Paprykę kroimy drobniutko, szczypior siekamy, warzywa dodajemy do masy mięsnej i mieszamy do połączenia składników.
2.Mozzarellę dokładnie odsączamy z zalewy. Z masy mięsnej odrywamy niewielkie kawałki, lekko je rozpłaszczamy, układamy ser, zalepiamy, tworząc kotleta.
3. Czynność wykonujemy do wykończenia mięsa. Każdy kotlet następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron.
Komentarze