Kotlety mielone z marchewką

5 (162 ocen)

  • 30 min

Pyszne i delikatne w smaku kotlety mielone. Polecam dla dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 spora marchewka
    1/2 cebuli czerwonej
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka kaszy manny
    1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka do obtoczenia
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron ( około 5 minut z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować