powstały przypadkiem, kiedy znienacka dowiedziałam się, że będę miała 2 dodatkowe osoby na obiedzie, a nie było możliwości dokupienia prowiantu :) kapustkę bardzo słabo w nich czuć, a objętościowo wychodzi ich o wiele więcej ;-)
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
łopatka mielona około 0,7 kg
pół dużej kapusty pekińskiej
1 średnia cebula
2 jaja
1 namoczona w mleku bułeczka kajzerka
sól, pieprz, ostra papryka
3 ząbki czosnku
bułka tarta do obtaczania kotletów
2 łyżki kaszy manny
Kotlety mielone z kapustą pekińską (oszczędnościowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkrawamy zieloną część z kapusty pekińskiej, drobno szatkujemy, solimy (około 1/3 łyżeczki), lekko gnieciemy, po 20 minutach odciskamy sok.
Łopatkę mieszamy z odciśniętą bułeczką, jajami, kaszą manną, przyprawami, drobno posiekaną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy kapustkę i mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy jak tradycyjne kotlety.
Komentarze