Kotlety mielone z jabłkiem i nutą cytryny

5 (149 ocen)

Kotlety z mielonego mięsa z dodatkiem jabłka i cytryny to świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu.

Składniki:

  • 600 g karczku wieprzowego mielonego
    1 średnie jabłko (ok. 180 g)
    1 mała cebula (ok. 40 g)
    1 jajko
    1/2 cytryny
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    3 łyżki zimnej wody
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Kotlety mielone z jabłkiem i nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem cytrynowym. Cebulę również kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, posiekaną zieloną pietruszkę, startą skórkę z cytryny, jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody, chwilę wyrabiamy, dodajemy jabłka wraz z sokiem, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 15-20 minut.
  • 3. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

W trakcie formowania kotletów z mielonego mięsa dobrze jest każdorazowo zanurzyć dłonie w zimnej wodzie. Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 12 niedużych kotlecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować