Kotlety mielone

0 (0 ocen)

Danie proste, które każdy zna, ale jakie pyszne :)

Składniki:

  • Kotlety mielone:

    600 g wieprzowiny bez kości, np. łopatki
    1 czerstwa bułka
    1 duża lub 2 małe cebule
    3-4 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    przyprawa do mielonego


Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę pokroić na ćwiartki i na 20 minut zalać 200 ml wody.
    Następnie odcisnąć ją (niezbyt mocno) i zemleć wraz z opłukanym mięsem.
    Dodać startą na drobnej tartce cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami.
  • 2. Nabrać porcję mięsa wielkości jajka, nadawać im owalny kształt. Obtoczyć je w bułce tartej i przypłaszczyć, tak by miały grubość 1,5-2 cm.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim kotlety i smażyć na dość silnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Potem go zmniejszyć i dosmażać po 5-6 minut z obu stron.

Porady

Do kotletów można dać duszoną marchewkę z groszkiem: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/duszona-marchewka-z-groszkiem-19

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy