Danie proste, które każdy zna, ale jakie pyszne :)
Składniki:
Kotlety mielone:
600 g wieprzowiny bez kości, np. łopatki
1 czerstwa bułka
1 duża lub 2 małe cebule
3-4 łyżki bułki tartej
2 jajka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mielonego
Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę pokroić na ćwiartki i na 20 minut zalać 200 ml wody.
Następnie odcisnąć ją (niezbyt mocno) i zemleć wraz z opłukanym mięsem.
Dodać startą na drobnej tartce cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami.
2.Nabrać porcję mięsa wielkości jajka, nadawać im owalny kształt. Obtoczyć je w bułce tartej i przypłaszczyć, tak by miały grubość 1,5-2 cm.
3.Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim kotlety i smażyć na dość silnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Potem go zmniejszyć i dosmażać po 5-6 minut z obu stron.
Porady
Do kotletów można dać duszoną marchewkę z groszkiem:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/duszona-marchewka-z-groszkiem-19
Komentarze