730 Bardzo lubię kotlety mielone, szczególnie, że można z nimi poeksperymentować. Kotlety z ciecierzycą są pyszne i sycące. W towarzystwie pomidorowej salsy, stworzą kompozycję smakową, która zachwyciła wszystkich przy stole.
Kotlety mielone z ciecierzycą i pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Po chwili dodajemy jedną pokrojona drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwy i chwilę smażymy.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2.Mięso mielone łączymy z boczkiem i cebulką, z ciecierzycą, z żółtym serem oraz z jajkiem.
Masę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wyrabiamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Formujemy kotleciki, odtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
3.Drugą cebulkę drobno siekamy, rumienimy na oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki (pokrojone na małe kawałki), dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy pomidory zmiękną, salsę doprawiamy koncentratem pomidorowym, pastą paprykową, cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
4.Kotlety podajemy z pomidorową salsą z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.
Komentarze