Kotlety mielone z brokułem i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idzie wiosna, więc czas na zdrowsze i odchudzone wersje potraw. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g wołowiny bez kości
    250 g szynki wieprzowej bez kości
    1 niewielki brokuł
    2 jajka
    2 łyżki serka śmietankowego
    pół szklanki pestek słonecznika
    pół szklanki bułki tartej
    pół łyżeczki soli
    spora szczypta pieprzu
    2 ząbki czosnku
    200 g kaszy jaglanej
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Pesto

Kotlety mielone z brokułem i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki i mielimy razem z czosnkiem w maszynce. Dodajemy jedno jajko, serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem.

    Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przez pięć minut gotujemy różyczki brokuła a następnie odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody żeby zachował kolor. W tej samej wodzie gotujemy kaszę.

    Z mięsa formujemy płaskie placuszki, układamy na środku brokuła, dokładnie oklejamy mięsem i zamaczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z pestkami słonecznika.

    Kotlety układamy na papierze do pieczenia. Po zrobieniu wszystkich pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, po połowie czasu przekładamy na drugą stronę.

    Podajemy z kaszą i ulubioną surówką.

Porady

Kotlety można tez usmażyć na patelni a pestki słonecznika zamienić na sezam. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować