Idzie wiosna, więc czas na zdrowsze i odchudzone wersje potraw. ;)
45 min
Składniki:
250 g wołowiny bez kości
250 g szynki wieprzowej bez kości
1 niewielki brokuł
2 jajka
2 łyżki serka śmietankowego
pół szklanki pestek słonecznika
pół szklanki bułki tartej
pół łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
2 ząbki czosnku
200 g kaszy jaglanej
arkusz papieru do pieczenia
Kotlety mielone z brokułem i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki i mielimy razem z czosnkiem w maszynce. Dodajemy jedno jajko, serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przez pięć minut gotujemy różyczki brokuła a następnie odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody żeby zachował kolor. W tej samej wodzie gotujemy kaszę.
Z mięsa formujemy płaskie placuszki, układamy na środku brokuła, dokładnie oklejamy mięsem i zamaczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z pestkami słonecznika.
Kotlety układamy na papierze do pieczenia. Po zrobieniu wszystkich pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, po połowie czasu przekładamy na drugą stronę.
Podajemy z kaszą i ulubioną surówką.
Porady
Kotlety można tez usmażyć na patelni a pestki słonecznika zamienić na sezam. ;)
Komentarze