Kotlety mielone

0 (0 ocen)

Kotlety dobrze smakują z ziemniaczkami (u mnie młode z koperkiem) i dowolną surówką, u mnie dziś Mizeria z koperkiem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
    1 czerstwa bułka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać zimną wodą i moczyć kilka minut. Następnie odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na odrobinie oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać (ja uważam, że najlepiej miesza się rękoma). Z mięsa formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na brązowo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy