Kotlet z buraczkami i orzechami na sałacie lodowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny i pożywny składany kotlet z piersi indyczej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 filet z indyka
    1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
    1 duży buraczek
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    1/2 sałaty lodowej
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 jajko
    sól
    1 łyżka przyprawy do sałatek
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka octu winnego
    olej do smażenia

Kotlet z buraczkami i orzechami na sałacie lodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczka ugotować do miękkości. Obrać ze skóry i pokroić na plasterki. Fileta z indyka podzielić na części i rozbić cienkie kotlety. Oprószyć solą z dwóch stron. Kotlet z jednej strony posmarować odrobiną roztrzepanego jajka, przykleić 1 łyżkę posiekanych orzechów i położyć plasterki buraczka. Jeden przy drugim. Kolejnego kotleta posmarować odrobiną jajka i przykryć tą stroną do orzechów. Wierzch również posmarować jajkiem i wklepać orzechy. Smażyć z dwóch stron, przewracając ostrożnie łopatką. Oliwę wymieszać z octem i przyprawą do sałatek. Polać po sałacie ułożonej na talerzu. Położyć kotlety na sałatę. Smacznego!

Porady

Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy