Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.
Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
2.Farsz:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć
i pokroić na półtalarki, a czosnek drobno posiekać.
3.Na patelni rozgrzać olej, dodać marchew i czosnek, smażyć do momentu aż marchewka zacznie robić się miękka. Wtedy dodać por i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4.Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć
w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze