bardzo pyszna odmiana podania tradycyjnego kotleta drobiowego
30 min
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
300 g pieczarek
200 g sera żółtego w plasterkach lub w kawałku by utrzeć
sól, pieprz
bułka tarta
mąka
2 małe jajka
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka smalcu
oregano
Kotlet drobiowy pod pierzynką z sera żółtego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety jeśli są bardzo duże to z każdego z 2 filetów wycinamy 3 kotlety, a jak małe to tylko dwa. Nie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Każdego fileta obtaczamy najpierw w mące potem w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. I tak postępujemy ze wszystkimi filetami. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Ser jeśli mamy w kawałku to ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju z dodatkiem smalcu. Smażymy kotlety, gdy jedna strona jest już rumiana to przewracamy.
2.Na usmażoną stronę nakładamy sera następnie pieczarek.
3.Pieczarki przykrywamy ponownie serem.
4.Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię by ser się rozpuścił. Gdy ser się rozpuścił a druga strona zrumieniła to nakładamy. Wierzch posypujemy oregano.
Komentarze