KOTLET DROBIOWY POD PIERZYNKĄ Z SERA ŻÓŁTEGO Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

bardzo pyszna odmiana podania tradycyjnego kotleta drobiowego

  • 30 min

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    300 g pieczarek
    200 g sera żółtego w plasterkach lub w kawałku by utrzeć
    sól, pieprz
    bułka tarta
    mąka
    2 małe jajka
    olej rzepakowy do smażenia
    1 łyżka smalcu
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotlet drobiowy pod pierzynką z sera żółtego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety jeśli są bardzo duże to z każdego z 2 filetów wycinamy 3 kotlety, a jak małe to tylko dwa. Nie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Każdego fileta obtaczamy najpierw w mące potem w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. I tak postępujemy ze wszystkimi filetami. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Ser jeśli mamy w kawałku to ścieramy na tarce o dużych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju z dodatkiem smalcu. Smażymy kotlety, gdy jedna strona jest już rumiana to przewracamy.
  • nakładamy ser a na niego pieczarki 2. Na usmażoną stronę nakładamy sera następnie pieczarek.
  • przykrywamy serem 3. Pieczarki przykrywamy ponownie serem.
  • gotowe 4. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię by ser się rozpuścił. Gdy ser się rozpuścił a druga strona zrumieniła to nakładamy. Wierzch posypujemy oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować