Kotleciki ziemniaczane z gulaszem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleciki ziemniaczane
1.Ziemniaki przepuścic przez maszynkę, dodac pokrojone i podduszoną cebule i kiełbase.
2.Do masy dodac jajko, makę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.Wszystko Zagnieść i formować kotlety, obtaczac w bułce i smazyć na oleju
Gulasz wołowy w pomidorowym sosie
Pokrojone w niewielką kostkę mieęso oprószamy mąką wymieszana z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwe, dodajemy smalec. Na bardzo goracym tłuszczu smazymy mięso, rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucamy posiekana cebule, podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez 30 min.
Gdy mieso bedzie prawie miekkie, dodajemy( obrany ze skórki i pozbawiony pestek) pokrojony w czastki pomidor, wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy do smaku.
Porady
Gdy sos bedzie zbyt gesty, można dodać łyzke rosołu lub soku pomidorowego.
Komentarze