Jestem już starszą panią, gotuję codziennie, więc mam bardzo dużo przepisów, które zgromadziłamprzez lata. Oto jeden z nich – na proste, niebanalne, a bardzo smaczne danie.
Składniki:
● 1/2 kg makaronu
● 15 dag porów
● 2 jajka
● 5 dag mąki ziemniaczanej
● 20 dag tłuszczu
● 20 dag bułki tartej
● sól, pieprz
Kotleciki z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według
przepisu na opakowaniu, przelewamy
zimną wodą i studzimy.
Następnie przepuszczamy
przez maszynkę do mięsa.
2.Surowe pory oczyszczamy,
myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie
osączamy i bardzo
drobniutko kroimy. Mieszamy
ze zmielonym makaronem.
3.Do masy makaronowo-porowej
wbijamy jajka, dodajemy
mąkę ziemniaczaną, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy. Z powstałej
masy formujemy owalne kotleciki,
obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na tłuszczu na jasnozłoty
kolor. Podajemy z jajkiem
sadzonym.
Komentarze