Potrzeba matką wynalazków... a w tym przypadku - smakołyków! Kotleciki typowo "resztkowe", z pozostałej kaszy, czerstwego chleba i sera żółtego. Niby nic, a efekt finalny robi wrażenie!
Kotleciki z kaszy gryczanej i chleba z serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wrzucam do miski.
Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę chwilę w letniej wodzie, odciskam,
dodaję do kaszy i razem mieszam.
2.Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam.
Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować
kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone.
3.Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki
4.Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam kotleciki. Smażę z obu stron,
aż ładnie zbrązowieją. Przy przewracaniu należy uważać, by kotlecików nie
uszkodzić, aby się nie rozpadły.
Komentarze