KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ I CHLEBA Z SEREM.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrzeba matką wynalazków... a w tym przypadku - smakołyków! Kotleciki typowo "resztkowe", z pozostałej kaszy, czerstwego chleba i sera żółtego. Niby nic, a efekt finalny robi wrażenie!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
    4 kromki chleba żytniego
    2 jajka
    200g startego Emmentalera
    100g mielonego lnu
    2 posiekane pęczki koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kotleciki z kaszy gryczanej i chleba z serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KASZA Z CHLEBEM. 1. Kaszę wrzucam do miski.
    Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę chwilę w letniej wodzie, odciskam,
    dodaję do kaszy i razem mieszam.
  • KROK 2. 2. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam.
    Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować
    kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone.
  • KROK 3. 3. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki
  • KROK 4. 4. Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam kotleciki. Smażę z obu stron,
    aż ładnie zbrązowieją. Przy przewracaniu należy uważać, by kotlecików nie
    uszkodzić, aby się nie rozpadły.
  • 5. Podaję je na ciepło, z jakąś smaczną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować