Kotleciki z kaszy burgul w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wegetariańskie sycące i aromatyczne danie.

  • 60 min

Składniki:


  • Kotleciki:
    1/2 szklanki bulgur
    1 szklanka wody
    po 2 łyżki nasion z pestek dyni i słonecznika
    1 cebula
    1 mała marchewka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka natki pietruszki
    1 jajko
    otręby pszenne
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka oleju kokosowego + do smażenia kotletów

    Sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorów krojonych
    sól i pieprz do smaku
    bazylia,oregano
    2 łyżki jogurtu naturalnego


    Inne:
    Makaron spaghetti 1/2 opakowania

Kotleciki z kaszy burgul w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę gotujemy w 1 szklance wody z odrobiną soli.Gotujemy aż cały płyn się wchłonie.Należy uważać żeby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko szklimy na łyżce oleju kokosowego. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy.Łączymy ze sobą składniki na kotlety i doprawiamy,dodajemy otręby pszenne żeby masa była gęsta.Formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.
    Przygotowujemy sos pomidorowy.Odparowujemy pomidory na patelni,doprawiamy solą,pieprzem i ziołami. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy i zabielamy jogurtem.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Kotlety podajemy z makaronem polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy