Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Smaczne, zdrowe i proste.

  • 60 min

Składniki:

  • 1średni kalafior
    20dag pieczarek
    15dag żółtego sera
    3-4 duże łyżki ketchupu
    1mała czerstwa bułka
    200ml mleka lub wody
    1cebula
    sól,pieprz
    bułka tarta
    2łyżki masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować i odstawić na parę minut do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Ostudzony kalafior pognieść widelcem na jednolitą masę, dodać przesmażone pieczarki i cebulkę, starty żółty ser i odciśniętą bułkę. Wszystko doprawić solą pieprzem i ketchupem. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.

Porady

Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie będą się kleiły kotleciki, można dosypać trochę bułki tartej do masy kalafiorowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować