Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować i odstawić na parę minut do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Ostudzony kalafior pognieść widelcem na jednolitą masę, dodać przesmażone pieczarki i cebulkę, starty żółty ser i odciśniętą bułkę. Wszystko doprawić solą pieprzem i ketchupem. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.
Porady
Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie będą się kleiły kotleciki, można dosypać trochę bułki tartej do masy kalafiorowej.
Komentarze