Kotleciki z fasoli mung

4.5 (203 ocen)

Kotleciki podaje do sosu lub z ulubioną surówką jako samodzielne danie. Sprawdzają się też równie pysznie jako dodatek do pieczywa. Zapewniam, że bezmięsne kotlety są pyszne! Kotlety z fasoli mung są też niezwykle pożywne. O jej wartościach zdrowotnych długo by pisać:)

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk:
    • 250 gram fasoli mung,
    • 1 młoda cebula,
    • mały pęczek natki pietruszki,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • 1 łyżka mąki pszennej razowej do środka,
    • ¾ łyżeczki majeranku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • olej do smażenia,
    • mąka pszenna razowa do panierki
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie 1. Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 15-20 minut. Fasole solimy dopiero pod koniec gotowania. Gotową odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • łączenie składników 2. Przestudzoną fasolę miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.
    Do fasoli dodajemy przygotowaną cebulę, pietuszkę oraz jajka, majeranek, bułkę tartą i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • formowanie 3. Z przygotowanej masy formujemy zgrabne kotleciki. Uformowane obtaczamy z mące razowej.
  • smażenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować