Kotleciki z białego sera i zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Super danie nie tylko dla wegetarian

  • 15 min

Składniki:

  • 35 dkg sera białego
    1 puszka groszku zielonego
    bułka tarta
    2 jajka
    sól
    szczypta gałki muszkatołowej
    olej
    1 łyżka pietruszki, albo koperku

Kotleciki z białego sera i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W maszynce do mięsa mielimy pół puszki odsączonego groszku. Dodajemy ser, jajka, pozostały nie zmielony groszek, sól, gałkę muszkatołową, 4 łyżki bułki tartej i zieleninę. Wszystko mieszamy.
  • 2. Z masy formujemy wałek i wykładamy na stolnicę posypaną bułką tartą. Odcinamy nożem płaskie kotlety grubości ok. 2 cm. i otaczamy w bułce tartej.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki z obu stron na jasno złoty kolor.

Porady

Masa na kotlety jest bardzo delikatna, w związku z tym uformowane kotleciki na patelnię należy przenieść na szerokiej szpatułce. Kotleciki trzeba bardzo szybko przekręcać na drugą stronę, żeby się nie przypaliły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy